Stres na delovnem mestu ni nujno problematičen, če se pojavlja občasno v kratkih intervalih. Problematičen postane, če traja dalj časa in če po stresnih situacijah ne umirite ter sprostite notranje napetosti. Tako kot si športniki po zelo napornih tekmah obnovijo telesne in psihične moči, si jih morate tudi vi.

Ublažite stres s sproščanjem

Ne glede, kaj je vaše delo in vaša funkcija v nekem poslu ali poslovnem sistemu, podarite si nekaj časa tudi za izklop.

Najboljši način za upravljanje s stresom ali za ublažitev čustvenih ter psihičnih naporov je načrtno sproščanje. Najboljša je meditacija, ki pa jo mnogi realistični, produktno in ciljno naravnani posamezniki doživljajo kot nekoristno zapravljanje časa.

Pa je realnost zagotovo povsem drugačna. Meditacija  in načrtno sproščanje sta najboljši investiciji v obnovo psihičnih moči, ki jih danes mnogo bolj potrebujete kot pa fizične. Še posebej, če ste podjetnik, direktor, prodajalec, vodja, učitelj, športnik, zdravnik … bolj pogosto kot telesne, čutite čustvene in psihične obremenitve. Za obvladovanje teh bremen potrebujete dobro čustveno in psihično “kondicijo”. Te obremenitve je možno v ustrezni meri ublažiti in nevtralizirati le z načrtnim sproščanjem.

OPOMBA: Mimogrede, ta članek je nekoliko daljši, a se ga vam splača prebrati, ker vam bodo postale razumljive zadeve, ki so za vas, za vaš uspeh in za vaše zdravje zelo koristne. Po prebranem boste tudi razumeli bistvo treh objav na kanalu youtube, katerih povezave sem dodal povsem na koncu tega besedila. Gre za povezave do zvokovnih spremljav in glasbe, ki vam lahko pomaga vstopiti v alfa, theta in morda tudi v delta stanje možganskega valovanja.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

Bistvo uspeha ni, delati bolj trdo, temveč bolj pametno

Ali veste, da najbolj uspešni zemljani ne tekajo nenehno naokoli ter s trudom in trdim delom iščejo nove poslovne priložnosti? Tudi ne rešujejo vseh težav, ki jih srečujejo. Večinoma se vseh stvari lotevajo z minimalnim vlaganjem napora v svoje aktivnosti. Njihovi odlični rezultati niso posledica trdega dela, temveč obratno, so bolj rezultat ustvarjalnosti in uporabe intuicije.

Intuicija je nekaj kar imamo na voljo vsi, nimamo pa vsi znanja, kako redno dostopati do nje. Do intuicije lahko dostopate le, če vašim možganom in živčnemu sistemu omogočite izklop pretiranega napora. To pomeni, da načrtno poskrbite, da lahko po miselnih in čustvenih naporih vaši možganski procesi nekaj časa delujejo v frekvenci med 3 in 10 Hz. Kaj to pomeni, izveste v nadaljevanju.

Če želite dosegati mnogo boljše rezultate, vam bo to od neke točka naprej uspevalo le z načrtnim sproščanjem in ne s pretiranim deloholizmom. Naučite se aktivirate svoj potencial, ki se nahaja v vaši intuiciji ter kreativnem umu saj bo zaradi tega vaša učinkovitost znatno in očitno narasla. Ljudje, ki so najbolj ustvarjalni in rešujejo razne težave, probleme in izzive, to počno z najmanjšim potrebnim naporom. Kako jim to uspeva? Večinoma se poslužujejo iskanja raznih rešitev z vstopanjem v alfa in theta stanje možganskega valovanja, s tem si pa okrepijo tudi sposobnost za vstopanje v gama stanje.

Zakaj je smiselno in koristno, da se ljudje naučimo načrtno vstopati v stanje alfa in theta možganskega valovanja? Ker nam to pomaga, da lahko večkrat in lažje vstopamo v stanje gama, ki pa je zelo uporabno za hitro in učinkovito opravljanje dela, za fokus na bistveno in za hitro in kvalitetno sprejemanje dobrih odločitev.

Naučite se načrtno vstopati v stanje možganskega valovanja alfa in theta

Na naslednji sliki lahko vidite prikaz možganskega valovanja ter kratek opis za vsako od stopenj: gama, beta, alfa, theta in delta. Širina pravokotnika, v katerem vidite grafični prikaz valovanja, predstavlja čas od 0,0 do 1,0 sekunde. Oznaka Hz (Hertz oz. slovensko herc) je oznaka za frekvenco oz. število valov znotraj ene sekunde. Recimo, pri gama valovanju so procesi v možganih tako intenzivni in hitri, da znaša število valov v eni sekundi 30 ali 70 valov. V stanju delta valovanja pa to znaša le 0,5 vala ali pa maksimalno 4 vale na sekundo.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

stres na delovnem mestu-1
Stres je koristno blažiti s sproščanjem in načrtnim vstopanjem v stanja alfa in theta možganskega valovanja. Počitek, odklop in dober spanec so zelo pomembni dejavniki regeneracije in obnove psihične moči. 

Gama možganski valovi (26 – 70 Hz).

stres na delovnem mestu beta in gama delovanje
Kadar je človek strastno predan opravljanju svojega dela in pri njem doživlja občutke sreče, navdušenja, ponosa in zanosa … deluje zelo dinamično a se ob tem ne izčrpa, ker je v možganih vzpostavljena povezava med vsemi možganskimi predeli. V tem stanju je logika povezana z domišljijo, um z intuicijo, razum s čustvi …

Gama možganski valovi so najhitrejši in so značilni za istočasno obdelavo informacij v različnih možganskih področjih. Ko človek funkcionira v zelo dobrih čustvenih stanjih kot so npr. zanos, zaljubljenost ali strastna predanost nekemu zelo ljubemu opravilu, se mu v možganih aktivira poleg logike in razuma tudi njegov šesti čut, intuicija. To stanje uspevajo priklicati in uporabljati elitni športniki, vrhunski glasbeniki, izumitelji in inovatorji ter različni specialisti, ki poleg logike in razuma okrepijo svojo intuicijo in čuječnost. Pravzaprav okrepijo svoje zaznavanje na področju čustvene in duhovne inteligence. Če želi človek namensko delovati v stanju gama valovanja in upravljati z zelo velikim številom informacij v kratkem časovnem obdobju, mora izključiti naprezanje razuma in aktivirati svoja pozitivna čustvena stanja.

Ljudje z zelo visokim gama valovanjem so izjemno inteligentni, sočutni in imajo dober nadzor nad obvladovanjem različnih kritičnih situacij. Imajo tudi  zelo dober priklic informacij iz spomina in senzorično zaznavanje. Imajo zelo senzibilen občutek za okus in vonj. Vid in sluh se jim izostrita. Največja prednost delovanja v stanju gama pa je povečana ustvarjalnost.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

Beta možganski valovi (12 – 30 Hz).

Beta možgansko valovanje je frekvenca, v kateri ljudje delujemo večino časa, ko smo budni. To je čas, ko se aktivno zavedamo sebe in sveta okoli nas. To je čas, ko odločitve in aktivnosti usmerja naš logično razumski del možganov. Beta valovanje se deli na tri frekvenčne pasove:

stres na delovnem mestu zaskrbljenost
Močna in izrazita zaskrbljenost je stanje, ki se pojavi v stresu, ko možgani delujejo na višjih stopnjah beta možganskega valovanja. Osebe, ki se ne naučijo pomirjati, sproščati ter nevtralizirati vseh teh napetosti, sčasoma postajajo vse bolj prestrašene, sumničave, napete, razdražljive …

Beta 1 valovanje

Beta 1 je delovanje  znotraj frekvenčnega polja 12 – 15 Hz kjer človek opravlja neke naloge z lahkoto in preprostostjo. Tukaj ni potreben kakšen poseben miselni ali čustveni napor. Delovanje je umirjeno, stabilno, rutinirano …

Beta 2 valovanje

Naslednji, Beta 2 je delovanje znotraj frekvenčnega polja 15 – 22 Hz kjer pa je že prisotno povišano miselno in čustveno angažiranje. Načeloma je za to fazo v primeru dobrih in pozitivnih občutkov ter dobrega osredotočanja na eno samo pomembno stvar, značilna stopnja zdravega stresa, ki spodbuja in povečuje produktivnost. Če so prisotni občutki skrbi, tesnobe, strahu, jeze in slabšega razpoloženja, še posebej zaradi razpršene pozornosti in kaotičnega menjavanja prioritet, se učinkovitost prične zmanjševati.

Beta 3 valovanje

Beta 3 je delovanje znotraj frekvenčnega polja 22 – 38 Hz, kjer je miselno in čustveno angažiranje zelo visoko, pri zelo dolgem ostajanju v tem stanju pa se lahko človekovi občutki tesnobe, neprijetnosti, zaskrbljenosti, strahov, jeze, ogroženosti itn. pričnejo navzven izražati z vse bolj intenzivno razdražljivostjo.

Pri ekstremnih miselnih in čustvenih obremenitvah se čez čas lahko pojavi tudi paranoja z domišljijskimi konstrukcijami ogroženosti.

Pogosto, da nekdo ali nekaj predstavlja zelo veliko grožnjo.

Recimo:

 • da te ambiciozni sodelavec poskuša izriniti iz pozicije, ki jo imaš,
 • da te bo zaradi neznanja (ki ga prikrivaš) kdo razkrinkal in boš zaradi tega osramočen,
 • da bo kdo od zaposlenih (najpogosteje kdo od “dežurnih krivcev”) naredil napako in povzročil velike stroške,
 • da te bo kdo od zaposlenih, dobaviteljev ali kupcev izkoristil ali prevaral,
 • da ti bo konkurent na trgu prevzel stranke in tržni delež
 • in še marsikaj drugega.

Če se k temu pridruži nespečnost in prične slabeti imunski sistem, se običajno zaradi nizke samopodobe še povečajo samo-destruktivni impulzi, kjer človek prične še bolj škodovati samemu sebi s  škodljivimi oblikami vedenja. Predvsem s še večjimi pričakovanji v zvezi  svojo angažiranostjo in uspešnostjo. Izza teh vedenj so pogosto močna negativna čustvena stanja in občutki neuspeha: močni občutki krivde, anksioznosti in obžalovanje napak ter slabih odločitev v preteklosti.

Če človek preveč časa ostaja in deluje v beta 3 stanju mu to zelo slabi imunski sistem. Tovrstni stres na delovnem mestu je najbolj škodljiv saj povzroča slabo učinkovitost in vse bolj izčrpava človeka. V primeru, da na tej stopnji stresa deluje direktor podjetja ali kdo od ključnih vodij, je ta dinamika zelo naporna za vse podrejene. Strah jih je prihodnosti, če se bo to nadaljevalo in morda še stopnjevalo. Čustveno stanje nadrejenih vodij se vedno preslika na celotno skupino, ki je pod njihovo pristojnostjo. Kadar je vodja v stanju visokega stresa je to stanje zelo prisotno v dinamiki celotne njegove delovne ekipe.

Alfa možganski valovi (8 – 12. Hz).

Alfa možgansko valovanje je frekvenca, v kateri ljudje delujemo, ko smo osredotočeni in sproščeni hkrati. To je tisto stanje v katerem čutimo udobje, mir, srečo, harmonijo … To stanje nam omogoča brez napora aktivirati ustvarjalnost in se zelo hitro učiti. Tako imenovano super-učenje (superlearning) je uspešno ravno zato, ker poteka v alfa in še nekoliko globljem theta stanju. To stanje je odlično za obdelovanje velikih količin podatkov. Od tega, da jih brez napora prikličemo iz spomina, da sprejemamo povsem nove in do tega, da si jih zapomnimo.

Mnoge študije in praktični primeri z vrhunskimi športniki dokazujejo, da načrtna uporaba sproščanja, v alfa stanju,  tik pred najbolj ključnimi trenutki, prinaša vrhunske rezultate. Najbolj vrhunski športniki, različnih športnih disciplin, tik pred najbolj ključnimi trenutki, aktivirajo pri sebi stanje alfa možganskega valovanja. Vstopanje v alfa možgansko valovanje je tisti dejavnik, ki ga zunanjim opazovalcem športnik, trener ali športni komentator opiše kot psihično ali mentalno predpripravo. V stanju alfa možganskega valovanja se pri ljudeh zmanjšajo občutki kot so: strah, skrbi, občutek napetosti, bolečine, jeza itn.

Stanje alfa valovanja se pri vsakem človeku, povsem naravno, pojavi ob prehodu iz budnosti v spanec ali v trenutkih, ko se zgodi bolj ali manj dolg miselni odklop. To so spontani ali načrtni trenutki sanjarjenja z odprtimi očmi. V tem stanju se zelo poveča sposobnost za kreiranje novih zamisli in idej. Povsem načrtno v alfa stanje vstopamo z raznimi tehnikami sproščanja fizične in psihične napetosti. Recimo z meditacijo ali pa s transom in hipnozo. Alfa stanje se dosega pri vsaki namenski uporabi hipnoze ali transa in je tudi prehodna stopnja za prehod na globljo raven, v svojo podzavest, kjer pa možgani že delujejo v stanja theta možganskega delovanja. Da bi lahko posameznik uspešno upravljal stres na delovnem mestu, mu je zelo dobrodošlo znanje, kako naj načrtno vstopa v stanje alfa možganskega valovanja.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

Theta možganski valovi (4 – 8. Hz).

Stres na delovnem mestu theta valovanje
Poleg tega, da se v stanju theta možganskega valovanja zmanjša napetost v telesu, se izboljša in okrepi tudi povezovanje vseh možganskih centrov. Koristnost teh povezav je, da lažje in hitreje najdemo dobre rešitve.

Theta možgansko valovanje je precej upočasnjena frekvenca, v kateri smo ljudje vsak dan povsem naravo, ko zaspimo in tik preden, da se prebudimo. Otroci do starosti 7 let so tudi v stanju budnosti zelo veliko časa v theta stanju. To je tudi razlog, da se zelo hitro učijo. Namen načrtnega in zavestnega vstopanja v stanje theta valovanja z meditacijo, transom in hipnozo je poleg sproščanja tudi izboljšati dostop do intuicije in do kreativnih idej.

Ko smo ljudje v stanju  theta valovanja doživljamo občutek brezčasnega lebdenja. Takrat pogosto doživljamo tudi trenutke kreativne vizualizacije v obliki zelo živih slik in notranjih filmov. V spanju se v obdobju theta valovanja “dogajajo” sanje.

Neredko se zgodi, da v trenutkih zavestnega vstopanja v theta stanje iz nezavednega na površje priplavajo že dolgo časa pozabljeni spomini. V glavnem je to povezano z namenom, zaradi katerega smo vstopili v theta stanje. Če iščemo motivacijo in navdih se bodo praviloma pojavljale izkušnje iz spomina, ki so povezane s tem namenom. Od tega, da se pojavijo močne pozitivne izkušnje v zvezi z raznimi osebnimi uspehi, do zgodb in asociacij, povezanih z raznimi zgodbami drugih oseb (filmskih, literarnih … slišanih v različnih situacijah od drugih ljudi).

V primeru raziskovanja neprijetnih doživetij in travm, v terapevtskem procesu, pa se v stanju theta pojavijo tudi tovrstni spomini, kar je v resnici zaželeno, ker jih le na ta način lahko “ozdravimo”. Z načrtnim in zavestnim vstopanjem v stanje theta možganskega valovanja si vsak človek zelo izboljša svoje sposobnosti za reševanje težav, problemov ali izzivov. Stres na delovnem mestu boste zagotovo zelo dobro ublažili in upravljali, ko boste znali načrtno in zavestno vstopati v stanje theta.

Delta možganski valovi (0,5 – 4. Hz).

Delta možgansko valovanje je stanje najbolj globokega odklopa  iz fizičnega sveta. Naravno v to stanje vstopamo v najglobljem spancu, kjer ni več nobenega telesnega zavedanja in kjer ne poteka več nobeno zavestno razmišljanje niti ni prisotnega sanjanja.

V stanju delta možganskega valovanja se v telesu poveča tvorjenje rastnega hormona, ki je v kasnejših letih, ko smo že odrasli, pomemben tudi za mladostnost in vitalnost. V stanju delta valovanja se krepi in obnavlja človekov imunski sistem. Dokazano je, da so dojenčki v času, ko spijo, večino časa v stanju delta valovanja. Tudi pri otrocih do 12 ali 14 leta starosti, oziroma vse dokler telesno ne dosežejo svoje odrasle velikosti, je delta možgansko valovanje v spanju zelo izrazito prisotno. Po zaključenem obdobju telesne rasti pa prične dolžina spanca v delta stanju upadati in se nato vse bolj zmanjšuje. Najbolj izrazito se trajanje delta možganskega valovanja v spanju zmanjša po 40 letu starosti, po 75 letu starosti pa tega možganskega valovanja skorajda ni več.

Ravno zato, ker je v delta stanje možno zavestno vstopiti s pomočjo zelo globoke meditacije, je meditacija zelo koristna stvar za regeneracijo telesa, krepitev imunskega sistema in za obnovitev psihične moči. Morda komu, ki se sproščanja, meditacije, samo-hipnoze in vstopanja v trans stanje šele uči, od začetka še ne bo uspevalo odklopiti vse do delta stanja, a nič zato. Že z vstopanjem v alfa in theta stanje bo ta oseba deležna mnogih koristi in blagodejnih učinkov sproščanja.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

Zaključek

Če želite uspešno ublažiti stres na delovnem metu, ta se izrazito pojavlja pri prej omenjenem možganskem valovanju beta 2 ali beta 3, se je smiselno načrtno naučiti vstopati v stanje alfa in theta možganskega valovanja. Če vam izraz “meditacija” ni simpatičen in vam deluje preveč duhovno, nezemeljsko ali kot nekoristno zapravljanje časa, pomislite v kolikšni meri se vam zdi logično, da je potrebno vsak prekomerni telesni napor uravnotežiti s počitkom. Če to velja za fizično raven, je logično, da bi to naj veljalo tudi za vašo čustveno, duševno in psihično raven.

Same od sebe se te stvari ne bodo čudežno uredile. Če ne boste za zdrav odklop in počitek sami poskrbeli nadzorovano, vas bosta ne neki točki v to prisila psiha in telo. Slabo počutje, bolezen, adrenalni šok in izgorelost je precej pogost vrstni red, ki jih človekov nezavedni um avtomatično aktivira, če se obremenitve ne uravnotežijo s sproščanjem ali počitkom.

V kolikor je pri vas zelo pogosto prisoten stres na delovnem mestu in ga ne uspevate sprotno blažiti, še posebej zaskrbljujoče je, če tudi vaš spanec ni dober, res ukrepajte. Poslabšana koncentracija, povečano število napak, težave s priklicem informacij iz spomina, občutek nemoči, ki se meša z z jezo in zaskrbljenostjo … povzroča v vašem telesu porast hormona kortizola do skrajnih meja. Za kortizol, ki je hormon budnosti in stresa, je povsem v redu, če je njegova raven zjutraj visoka, čez dan se pa zmanjšuje ter do noči pade na zelo nizko raven. S tem se v telesu lahko aktivira hormon melatonin, po zaslugi katerega postanemo zaspani in lahko lepo utonemo v spanec. V kolikor je v telesu zvečer visoka raven kortizola, ne morete zaspati, zjutraj ste utrujeni in težave se vse bolj in bolj zapletajo.

stres-na-delovnem-metu-meditacija
Sproščanje, meditacija, miselni odklop … je za vaše dobro delovanje enako pomembno kot je na daljšem potovanju potreben postanek na črpalki, da v avto natočite gorivo. Vsakemu trošenju energije mora logično slediti faza, ko se energija nadomešča in obnavlja.

Naučite se izklapljati misli in načrtno sproščati

Številni ljudje poročajo, da se jim zadeve zelo popravijo, ko se naučijo izklapljati in sproščati. Za to je uporabna tudi razna sproščujoča glasba, ki jo lahko najdete na kanalu youtube. Poleg sproščujoče glasbe lahko tam najdete tudi zvoke za vstopanje v različna stanja možganskega valovanja.

Malce nižje dodajam tri povezave do posnetkov z različnimi zvokovnimi spremljavami za aktiviranje različnih frekvenc (alfa, theta, delta).

Opomba: v kolikor še nimate izkušnje v zvezi z načrtnim sproščanjem, meditacijo, transom, hipnozo … ste lahko mirni. Četudi boste med izvajanjem naslednjega sproščanja zaspali se boste čez čas prebudili osveženi in spočiti.

Za načrtno sproščanje ob poslušanju zvokov in glasbe (za dostop kliknite povezavo v nadaljevanju) vam priporočam, da:

 • najdete miren prostor, kjer ni kakšnih motenj,
 • za poslušanje sproščujočih zvokov in glasbe uporabite slušalke,
 • vklopite izbran posnetek in si naravnajte le tolikšno glasnost, da boste razločno slišali zvoke in glasbo,
 • udobno se usedite, še bolje pa bo, če se uležete,
 • 2 – 3 krat globoko vdihnite in počasi izdihnite ter ob tem zavestno sprostite telo,
 • dovolite da vaš um odplava na sproščujoče potovanje v svet nezavednega raziskovanja, kako globoko se lahko sprostite.

Opomba: če ste morebiti zelo napeti lahko namerno, medtem ko sedite ali ležite, za 5 do 10 sekund še bolj napnete vso telo (stisnite pesti, napnite mišice na rokah, mišice zadnjice, mišice nog, naredite napeto grimaso na obrazu) in nato vse to popolnoma sprostite.

Spoznaje NLP, odlično metodo za avtohipnozo (načrtno sproščanje) in razvijanje novih vzorcev vedenja.

Za začetek bodo verjetno naslednji trije posnetki dovolj, sami pa jih lahko na youtube kanalu najdete še mnogo več.

Alfa valovanje: https://www.youtube.com/watch?v=x6A5b6xgwzA&t=5s

Theta valovanje: https://www.youtube.com/watch?v=jHC1VW_0CpI

Delta valovanje (za poslušanje med spanjem – s slušalkami): https://www.youtube.com/watch?v=5V-oI-z1NgI

Zapisal:

Marjan Račnik, >> NLP trener,  >> poslovni trener,  >> izvajalec team building programov,  >> coach,  >> avtor dveh knjig za vodje: Postani najboljši vodja in Postani vodja sprememb  

GSM: 051 362 153

marjan@vodja.net