Poklic je izraz, ki govori o tem, za katero delo in vlogo smo poklicani ali povabljeni, da naj to opravljamo v lastno zadovoljstvo in hkrati v zadovoljstvo uporabnikov – naročnikov – strank. Idealen poklic je tisti, pri katerem ima človek občutek in izkušnjo, da s svojim znanjem in veščinami služi drugim in da je njemu samemu opravljanje dela smiselno, izpolnjujoče ter vredno angažiranja.

Ne glede, ali ste fizični delavec v proizvodnji, zidar, frizer, natakar, trgovec, administrator, učitelj, uradnik, menedžer … pomembno je, da je vam opravljanje tega dela prijetno in zadovoljujoče. Četudi imate občutek, da nekaj le delate, zato ker pač rabite denar za svoje življenje, vaše delo naj bo kljub vsemu nekaj, s čimer služite boljšemu življenju v skupnosti. Tako kot si vi v vlogi stranke – kupca – uporabnika – želite, da obrtniki in mojstri, ki popravljajo vaš avtomobil, vam menjajo okna v hiši in kot želita, da naj zdravnik ali uradnik obravnava vaš problem, enako pričakujejo vaše stranke od vas. Opravite delo profesionalno.

Ali veste, kaj je vaš idealen poklic? Ga morda že opravljate?

Odgovorite si na naslednja vprašanja, še prej pa si zamislite, da ste finančno neodvisni in imate za svoje bistvene potrebe dovolj denarja. Sploh vam ni nujno delati za denar. Delate in ustvarjate le tisto, kar vas veseli. Mišljena je aktivnost, kjer nekaj ustvarjate in za sabo puščate neko sled; nekaj, kar je opazno in ima tudi neko vrednost za druge ljudi. Potovanje, zgolj za zabavo, je aktivnost, ki je pri tem izključena.

 1. Kaj od tistega, kar počnete sedaj, bi prenehali delati?
 2. S čim bi nadaljevali?
 3. O čem bi se radi učili in na katerem področju bi želeli postati strokovnjak?
 4. Nekega dne bomo umrli. Zavestno o tem dokaj redko razmišljamo. V zvezi s tem se je dobro vprašati:
 • po čem želite, da si vas ljudje zapomnijo?
 • kakšen naj bi bil govor o vas na vašem pogrebu?
 1. Česa bi se lotili, če bi zagotovo vedeli, da vam bo uspelo?
 2. V katerih stvareh ste najboljši? Kaj so vaše prednosti?
 3. Če bi imeli pred sabo še samo eno leto življenja, s čim bi se ukvarjali?
 4. Zamislite si poklic, ki se vam nakazuje kot vaš idealen, na osnovi odgovorov na zgornja vprašanja. Se lahko vidite v tem poklicu tudi še čez 20 let? Se vam pojavlja kakšna slika? Kaj slišite? Kako se počutite?

Običajno si lahko na tiho dokaj hitro odgovorimo, kakšno je naše idealno delo. Večinoma gre za dejavnosti, ki jih z veseljem opravljamo v prostem času. Dejstvo je, da lahko kar hitro ugotovimo, kaj je človeku najpomembnejše. Treba ga je samo opazovati kam vlaga svoj čas, energijo in denar. Tam je tudi njegovo srce.

Zato je smiselno odgovoriti še na naslednja vprašanja:

 1. Kateri konjički ali hobiji vas tako prevzamejo, da ob tem pozabite na čas?
 2. Kaj vas pri tem še posebej pritegne?
 3. S čim ste se najraje ukvarjali v obdobju poznega otroštva in kot mladostnik?
 4. Kaj lahko počnete in o čem lahko govorite v nedogled, pa vam je še vedno zanimivo?
 5. Kako si predstavljate popoln dan?

Sedaj se prikazuje že precej jasna podoba vašega idealnega dela. Pa ga dopolnite še z nečim bistvenim:

 1. Želite delati tam, kjer ste doma sedaj? Vam bi bilo ljubše delati daleč od sedanjega doma? Bi želeli opravljati delo, kjer bi bili dosti na poti? Vam je vseeno, kje delate?
 2. Koliko želite biti v stiku z ljudmi? Imate raje opravka s stvarmi ali z ljudmi?
 3. Koliko zasebnosti želite pri delu? Vam je ljubše samostojno ali timsko delo?
 4. Želite delati nekaj, kjer je vključena fizična aktivnost ali le mentalno? Želite delati nekaj, kar je ustvarjalno ali nekaj, kjer je postopek znan in utečen?
 1. Vas navdušuje kreiranje in uresničevanje vaših osebnih poslovnih idej ali želite delati nekaj, kar je poslovna ideja drugega, in ste vi le izvajalec?
 2. Želite sami prevzemati odgovornost za končno opravljeno delo, ali vam bolj ustreza, da je za končne rezultate odgovoren kdo drug?
 3. Je možno želje, ki ste si jih zapisali, kot odgovore, spremeniti v posel, oziroma ali je vaš rezultat vnovčljiv in ga je možno spremeniti v dejavnost, ki bi vam zagotavljala potrebne prihodke?

Izpolnite ta test. Bodite spontani in izlijte svoje iskrene misli na papir. Če menite, da svoje idealno delo že opravljate, lahko to nalogo (pisanje odgovorov na zgornja vprašanja) izpustite. Drugi se ga pa le lotite. Na koncu naredite analizo. Poiščite skupne točke in mnogo lažje boste našli »teoretični« idealni poklic. Ko imate na razpolago jasen in očiten podatek o idealnem delu in poklicu, sledijo vprašanja:

 • kaj je potrebno narediti, da ga bom pričel opravljati?
 • kdaj bi ga lahko pričel opravljati?
 • kateri je prvi korak v zvezi s tem, in ga lahko naredim že danes ali jutri?

Kaj je še dobro vedeti v zvezi z delom?

Ljudje bodo cenili in plačali vaše delo po naslednjih bistvenih kriterijih:

 1. Kaj točno znate delati?
 2. Kako kvalitetno to delate?
 3. Kako težko vas je nadomestiti, oziroma v kolikšnem času je možno najti zamenjavo?

Povedano malce drugače, to izgleda tudi takole: plačani boste glede na vrednost, ki si jo boste ustvarili na trgu. Ne glede na znanje, izobrazbo, količino vloženih ur in podobno.

Še misel o prijaznem doživljanju življenja

Prizadevajte si, da ves čas plavate s tokom – torej se prilagajajte. Ne podrejate stvari ampak jih prilagajate. Na cilj vodi več poti. Res je, da gre ena naravnost. Če je ta boleča in zahteva mnogo odpovedovanj, si postavite vprašanje o ceni. Poglejte, če obstaja še kakšna, ki pelje po ovinkih. Morda bo malce daljša, zna pa biti ustrezna ter zdrava in prijazna do vas.

Zakonitost zaslužka

Bogastvo se najprej ustvari v umu. Človek, ki si samega sebe ne zmore predstavljati, da ustvarja presežek nad odhodki in da je premožen, to ne more postati. Ustvarjanje večjih finančnih prihodkov in dajanje denarja na stran, v rezervo, je stvar pristopa in discipline. Sreča in denar sta dve povsem ločeni zadevi.

Zakaj danes finančno še niste tam, kot bi si (potihoma) želeli?

 1. Ukvarjali ste se, ali pa se morda še vedno, s stvarmi, ki na trgu ne ustvarjajo ustrezno visoko finančno vrednost.
 2. S svojim znanjem, veščinami in vloženim časom dosegate vrh v smislu vrednosti vašega dela na trgu delovne sile.
 3. Svoje delo vrednotite manj, kot bi zanj lahko iztržili.

Kako si povečati prihodke?

 1. Izboljšati znanja in veščine, ter si s tem na trgu delovne sile povečati vrednost; prodajati svoj čas za višjo ceno.
 2. Povečati čas za delo, ali še bolje, racionalno izkoristiti razpoložljiv čas in v enakem obdobju ustvariti več, kot prej.

V kolikor se glede vaše poklicne prihodnosti v vas pojavljajo notranji konflikti, ne najdete dovolj dobrih odgovorov na zgornja vprašanja, imate opravka nekje v sebi z omejujočimi prepričanji, se ne spomnite ustrezne strategije, kako se lotiti novega dela… se lahko obrnete name in se dogovorite za osebno svetovanje – coaching. Pišite mi na marjan@vodja.net ali me pokličite na 051 362 153.

Odličen izobraževalni program, kjer spoznate in dodatno razvijete svoje talente je trening >>Praktik NLP

Za pomoč in podporo pri odločitvi, ki jo morate sprejeti precej hitro, pa je smiselna odločitev za coaching ali sistemsko postavitev.

Zapisal:

Marjan Račnik, >> NLP trener,  >> poslovni trener,  >> izvajalec team building programov,  >> coach,  >> avtor dveh knjig za vodje: Postani najboljši vodja in Postani vodja sprememb  

GSM: 051 362 153

marjan@vodja.net

 

Prijavite se na novičke VODJA.net >>TUKAJ.