pohvala
Pohvala dela čudeže, če jo dajeta na pravilen način. Mnogi ljudje pričakujejo kritiko, želijo si pa tudi pohval.

Pohvala za vedenje in pohvala za dobro opravljeno delo povzroča čudeže na področju dobrega odnosa z drugimi ljudmi. Naučite se dajati pohvalo na pravilen način. Z dobro izraženo in relevantno pohvalo, ki se navezuje na resnične in konkretne zadeve, boste zelo izboljšali odnose z drugimi. 

Ko imam izobraževanja in delavnice za podjetja, pogosto izvem, da zaposleni dobivajo bore malo pohval. Kritike so nekaj, kar zaposleni poznajo, pohvale pa so prava redkost. Včasih imam občutek, da vodje mislijo, da so pohvale prepovedane.

Po mojih spoznanjih so zelo redka podjetja, kjer ima vodstvo izkušnje z dajanjem pohval. Pri tem mislim na to, da so se naučili dajati pohvale na pravilen način. Dejstvo je, da se je potrebno naučiti dajati pohvale na pravilen način.

O tem boste izvedeli več v nadaljevanju, še več koristnih napotkov pa boste našli v knjigi ‘’Pljusk pohval’’.

Nekaj razlogov za skromnost pri dajanju pohval tiči v naši kulturi. Naši starši ter šefi in vodje v prejšnjih generacijah, pohvalam niso namenjali neke pozornosti. Eden od osnovnih razlogov tiči v popačenem mišljenju, da se bodo tisti, ki jih hvalimo, zaradi tega prevzeli in pričeli delati manj kvalitetno.

Prepričan sem, da temu ne more biti tako. Pohvala definitivno koristi in izboljšuje ODNOS med osebo, ki pohvalo daje in osebo, ki pohvalo prejema.

S pohvalo dejansko dajemo drugim vedeti, kaj nam je

PRI NJIHOVEM VEDENJU všeč. Tako je, prav ste prebrali. Hvalimo neko vedenje, za katero želimo, da se ponavlja.

Posplošne pohvale v smislu: ‘’Jože je pa res fejst fant’’, sploh niso pohvale temveč neka fraza. Jože iz tega primera res ne more točno vedeti, kaj je s tem mišljeno. Tisti, ki ga je pohvalil, je morda imel v mislih njegovo frizuro, Jože pa si morda domišlja, da hvali njegovo ažurnost pri prenašanju vaških čenč.

Bodite jasni pri tem, kaj točno pohvalite.

Ponavljam še enkrat, bodite pozorni na to, da se naučite POHVALITI VEDENJE, ki je zaželeno. Pred tem pa bodite malce v vlogi detektiva in nekoga ZALOTITE, ko nekaj počne dobro. Si lahko mislite, kako (pozitivno) boste presenetili to osebo s tem dejanjem?

Zapomnite si svoj notranji monolog: ‘’Aha, sedaj pa te imam! Zalotil sem te pri tem, ko nekaj počneš dobro.’’

Ostane vam še samo to, da mu to poveste.

PRAVILNA POHVALA

Ko pohvalite, bodite pozorni na sledeče:

  • pohvalite točno določeno vedenje;
  • pohvalite tisto, kar je vredno pohvale;
  • pohvalite takoj, ko nastopi razlog za pohvalo;
  • pohvalite kdaj tudi pred drugimi.
  • ko pohvalite, povejte kaj točno ste opazili.

Primer

Dragi sin, ko sem danes prišla domov, SEM OPAZILA, da si takoj po prihodu iz šole naredil domačo nalogo in pospravil stvari za sabo. S tem dejanjem si pokazal, da znaš BITI ODGOVOREN za svoje stvari. Želim si, da to počneš tudi še v bodoče. LAHKO SI PONOSEN NASE.

Če drugim poveste, da so lahko ponosni nase in na neko njihovo vedenje, ste jim zelo polepšali dan. S tem povečate možnost, da bodo motivirani to stvar ponoviti tudi v prihodnje. S tem, ko jih opozorite, da gre za njihov lastni ponos, ste jim dali vedeti, da so oni tisti, ki so zaradi tega postali bogatejši.

Če npr. rečete otroku, da ste VI ponosni nanj, še zdaleč ne dosežete tako velikega učinka, kot če mu date na znanje, da je ON SAM LAHKO PONOSEN NASE.

S pohvalo pri drugih povečujemo SAMOZAVEST, SAMOZAUPANJE in MOTIVACIJO. S pohvalo jim damo povratno informacijo, kaj s svojim vedenjem povzročajo in na kaj se pri sebi lahko zanesejo.

Pomnite: Osebnost in vedenja sta dva različni stvari. Ljudje mnogokrat pričakujemo kritiko, želimo pa si pohvalo.

 

Spoznaje NLP, odlično metodo za delo z ljudmi, za komunikacijo, razvoj talentov, timsko delo …

Zapisal:

Marjan Račnik, >> NLP trener,  >> poslovni trener,  >> izvajalec team building programov,  >> coach,  >> avtor dveh knjig za vodje: Postani najboljši vodja in Postani vodja sprememb  

GSM: 051 362 153

marjan@vodja.net