motivacija zaposlenih
Motivacija zaposlenih ni stvar, s katero se je treba v podjetju ukvarjati šele takrat, ko motivacija upade temveč so to mnoge vsakodnevne aktivnosti.

Motivacija zaposlenih je pogosta tematika, ki jo v pogovoru z mano odprejo podjetniki in vodje. Zanima jih, kako motivirati svoje sodelavce, da bodo bolj predani opravljanju dela in k učinkovitemu doseganju ciljev. Če ste vodja, sprejmite dejstvo, da nimate moči, da bi trajno motivirali druge ljudi. V smislu motivacije lahko zgolj prebudite motivacijo, ki je že v njih. Ali bodo želeli nekaj narediti, ali ne, bo to vedno stvar njihove osebne izbire.

Zelo dobre delavce je težko najti, še težje jih je obdržati. Ne glede na to, ali ste podjetnik ali ste kot vodja pri nekomu zaposleni, vaš interes mora biti, da v svojih delovnih ekipah obdržite dobre delavce, ki so visoko motivirani. S tem boste uresničili tudi svoje cilje in zadovoljili svoja pričakovanja v zvezi z vašim delom.

Dejstvo je, da zaposleni prihajajo v službo, da bi si s tem zagotovili sredstva za eksistenco, skladno z njihovim življenjskim standardom. To je dobra izhodiščna motivacija, ki pa sama po sebi še ni dovolj. Če se kot vodja naučite pri njih nagovoriti čim več njihovih že prisotnih in obstoječih  motivov, boste zaradi tega vsi bolj uspešni,  učinkoviti in zadovoljni.

Ali že poznate NLP, ki je najboljša metoda za vodenje, motiviranje in razvijanje ljudi?

8 priporočil za boljšo motivacijo pri zaposlenih

V nadaljevanju je navedenih 8 priporočil, kako lahko vplivate na izboljšanje motivacije. Gre za aktivnosti, ki jih izvajajte stalno, vsak dan, vsak mesec, vso leto, in ne samo takrat, ko pade motivacija.

1. Opolnomočite zaposlene. Vsak človek je inteligenten in za vsakega se znotraj podjetja in pri delovnih procedurah lahko najde nekaj, za kar je pooblaščen ter odgovoren. Pomembno je, da so odgovorni za stvari, ki jih zmorejo in so jih pripravljeni prevzeti. Za prevzemanje odgovornosti je vedno bolje, da jih prevzamejo osebe, ki si jih želijo in ne osebe, ki so jih primorane prevzeti. Ker so nekatere odgovornosti povezane z delovnimi vlogami in delovnimi mesti, na ta mesta zaposlujte osebe, ki imajo že prisotne motive, ki so skladni s predvidenimi nalogami in odgovornostmi. Pri delegiranju odgovornosti ter pooblastil upoštevajte, katere vrednote in motive imajo osebe, ki jim nameravate predati pooblastila ter odgovornost.

2. Poslušajte svoje zaposlene. To je najlažja stvar, ki jo lahko storite za sodelavca; vendar je lahko morda najtežja za vas. Ker nimate časa, ker vas morda ne zanima njegova tematika, ker vam ni najbolj simpatičen, ker vam pove kakšno osebno stvar in ne veste, kako se nanjo odzvati… Že če se boste posvetili temu, da resnično poslušate in zadeve ne komentirate s kakšnim nasvetom temveč je vaša namera samo in zgolj poslušanje, bodo zaposleni imeli občutek zadovoljstva, da so se lahko »izpovedali«.

3. Vodenje z zgledom. Ne morete pričakovati, da bi zaposleni naredili nekaj več, če tega niste pripravljeni narediti tudi vodje. Odgovorite si, ali vi sami izpolnjujeta zahteve in pričakovanja, ki jih imate do ostalih zaposlenih.

4. Prepoznajte prednosti in talente pri zaposlenih. Pomagajte svojim sodelavcem, da lahko pri delu izrazijo najboljše kar je že v njih. Omogočite jim kariero na področju, kjer so odlični.

5. Izgradite s sodelavci človeški odnos. Spoznajte vsakega zaposlenega, kolikor je le mogoče. Gradite s svojimi ljudmi odnose. Iskreno se zanimajte za njih. Poslušajte jih, ko vam o čem pripovedujejo. Izključite svoje komentiranje ter vrednotenje. Dajte jim potrditev in izrazite privoščljivost, da jim uspe realizirati, kaj jim je pomembno. Prizadevajte si zapomniti, kaj jim je pomembno. Poznavanje vaših zaposlenih na individualni osnovi, je edini način, da veste, kako jih učinkovito upravljati in kako jih motivirati. Če boste ustvarili z zaposlenimi vsaj delni osebni odnos, si boste bolje medsebojno zaupali. To je morda za kakšnega vodjo občutljivo, ker je v njegovih predstavah tanka črta med zasebnim in poslovnim odnosom, vendar pa lahko z odprtimi osebami, z dobro samopodobo, zagotovo navežete bolj odprt stik ter si izmenjate informacije o tem, kaj vama je obema pomembno.

6. Ustvarjajte in vzdržujte pozitivizem in optimizem. Naučite se preseči in preoblikovati negativizem ter pesimizem. Pozitivno delovno okolje, je rezultat pozitivnih voditeljev. Vsaka skupina, res vsaka skupina, ima takšno dinamiko in energijo, kot jo je sposoben ustvariti vodja.

7. Upravljajte s svojimi čustvenimi stanji ter stresom. Kot vodja, imate dva izjemna izziva, da zmorete biti empatični z zaposlenimi in da upravljate s svojim stresom. Pomembno je, da znate ostati mirni, zbrani ter suvereni tudi v stresnih trenutkih, ker se vaše čustveno stanje zelo prenaša na zaposlene. Če postanete vznemirjeni, postanejo takšni tudi sodelavci, če postanete jezni, se jeza pojavi tudi pri sodelavcih. Naročanje in dajanje razburljivih navodil zaposlenim, kot da ste vojaški poveljnik, povzroča strah, zmedo in zbeganost. Povejte jim, kaj je potrebno narediti, kakšen cilj naj dosežejo in jim omogočite, da stvar naredijo s svojimi postopki.

8. Bodite spoštljivi in nagovarjajte zaposlene z imeni. Če imate v svoji delovni skupini kakšnega podrejenega, ki ima vzdevek, še posebej, če je to vzdevek s šaljivo ali poniževalno konotacijo, ga takoj prenehajte naslavljati ali imenovati s tem vzdevkom. Z vzdevki nagovarjajte le osebe, ki se z vzdevkom poistovetijo in se z njim resnično ter iskreno strinjajo. To pomeni, da se te osebe ob teh vzdevkih počutijo v redu in jim je ta vzdevek tako všeč, da se z njim povsem sami predstavljajo z njim. Kot vodja sodelavce nagovarjajte z imeni ter nazivi, ki jih te osebe smatrajo za spoštljive.

Mnogo uporabnega o motivaciji sebe in drugih spoznate na treningu >>NLP Praktik.  

V kolikor metode NLP še ne poznate povsem dobro, vas vabim, da obiščite katero od brezplačnih promocijskih predstavitev NLP-ja. Opis je >>TUKAJ.

Ali vas zanima kratko, 5 urno predavanje o motivaciji zaposlenih? Kliknite >> motivacija-zaposlenih. 

 

Zapisal:

Marjan Račnik, >> NLP trener,  >> poslovni trener,  >> izvajalec team building programov,  >> coach,  >> avtor dveh knjig za vodje: Postani najboljši vodja in Postani vodja sprememb  

GSM: 051 362 153

marjan@vodja.net

 

Prijavite se na novičke VODJA.net >>TUKAJ.