Kolikokrat v zadnjem tednu ste nekoga kritizirali?
Kolikokrat v zadnjem tednu ste bili vi deležni kritike?

Osnovni namen konstruktivne kritike je izboljšanje KVALITETE. Z njo ljudem pomagamo odkrivati njihovo ‘’slepo pego.’’ Pomembno je, da kritiko doziramo v zdravi količini. Preveč kritike (čeprav je vedno dobronamerna) slabi ODNOSE.

Ljudem, ki so bolj ‘’občutljivi’’ in jemljejo stvari precej osebno, podajmo kritiko na samem. Kritiko podajmo takoj (ali čimprej) zatem, ko je nastopil razlog zanjo. Pozornost usmerimo v tisto, kar lahko, oziroma kar se mora izboljšati.

Pri kritiki ali konstruktivni povratni informaciji – kritiki, se je najbolje posluževati t.i. sendvič tehnike. Za to tehniko je značilno, da v fazi vzpostavljanja dobrega stika, pri osebi, katere VEDENJE imamo namen kritično ovrednotiti, najdemo tudi to, kar počne dobro.

Pri prehodu v drugi del, se naučimo, da za prehod izbrišemo tako ljubo in pogosto uporabljeno besedo AMPAK. Ta AMPAK skoraj vedno povzroči opravičevanje pri osebi, na katero se kritika nanaša. Kakor hitro uporabite besedo AMPAK, se nagovorjena oseba že ukvarja s tem, kaj naj pove v opravičilo.

Primer: Janez, povedati vam moram, da ste bili zanesljiv možakar, ampak zadnje čase vse pogosteje dobivamo pritožbe nad kvaliteto vašega dela. Kaj ko bi se malo bolj potrudili? To kar počnete nas meče v slabo luč.

Ta pristop pri Janezu povzroči avtomatično opravičevanje.

Boljši primer: Janez povedati vam moram, da ste večinoma zanesljiv možakar, opažam pa, da se stranke zadnje čase pritožujejo nad kvaliteto vašega dela. Glede na vaše izkušnje sem prepričan, da ste sposobni stvari opraviti vrhunsko. Priporočam vam, da ste bolj pozorni na to, da daste izdelek iz rok šele, ko je 100% kvaliteten. Verjamem, da to znate, saj je to lastnost, ki ste se je že posluževali.

Osnova pri dajanju povratne informacije v obliki konstruktivne kritike je vzpostavitev dobrega stika (Npr. pozdrav, pogled v oči, lahkotni uvodni pogovor…).

  1. Povejte, kaj je bilo narejeno dobro (s pozitivnimi detajli)
  2. Omenite konkretne zaznave – kaj je bilo manj dobro
    (Npr: ‘’Opazil sem, da………. (še) ni bilo dobro)
  3. Vključite želje in priporočila
    (želim/menim, da bi to lahko naredil na takšen način: ….)
  4. Pogled v prihodnost s povzetkom pozitivnih stvari
    (Glede na dejstva ……..opažam, da je v celoti gledano opazen napredek in verjamem……..

 

Pri konstruktivni kritiki vedno dajemo komentar v zvezi z VEDENJEM. Vedenje in osebnost sta dve različni zadevi. Npr. posameznik ni lenoba (to je umeščanje ljudi v neko identiteto in vlogo) temveč se v neki konkretni situacije obnaša lenobno.